Fairtrade diamanten van Rensini

Alle diamanten van Rensini zijn duurzaam en fairtrade, want wij vinden het belangrijk dat iedereen gelukkig wordt van ons bedrijf. Uiteraard bedoelen we daar onze klanten mee, maar ook de mensen die onze diamanten vinden, maken en verkopen. Er zijn namelijk vandaag de dag nog steeds veel bloeddiamanten te vinden op de markt. Bloeddiamanten zijn afkomstig uit conflictgebieden, waar mensen onder erbarmelijke omstandigheden werken en waarvan de opbrengst gaat naar rebellengroeperingen. Inmiddels is hier een proces voor bedacht, het Kimberley Proces , zodat we aan de hand van een Kimberly-certificaat kunnen zien of de diamanten uit een eerlijke handel komen. Uiteraard hebben alle Rensini fairtrade diamanten een Kimberley-certificaat. 

De selectie van de fairtrade diamanten

Al onze fairtrade diamanten worden met de grootste zorg door ons persoonlijk geselecteerd en met uiterste precisie gezet. De beoordeling van briljanten gebeurt volgens internationale maatstaven met de 4C’s. We leggen je graag uit wat dit inhoudt en hoe dit onze keuze beïnvloedt.

iStock 000006489660XLarge

Clarity - zuiverheid

De zuiverheid is belangrijk voor het uiterlijk van de diamant. Hoe zuiverder een diamant is, hoe mooier hij schittert. Een diamant wordt loepzuiver genoemd als hij helemaal vrij is van onzuiverheden.

Colour - kleur

Voor een ongeoefend oog lijkt een briljant al snel wit. Puur witte en kleurloze briljanten zijn echter een zeldzaam goed. Een kleurloze diamant is wel het mooiste, doordat de prismawerking optimaal is. De kleur van een diamant wordt vastgelegd volgens de internationale kleurschaal. Zo krijgt een zuiver witte diamant bijvoorbeeld kleurgraad D en de meest gele diamant een kleurgraad Z. Diamanten met een kleurgraad tussen de D en I zijn zo goed als volledig kleurloos, waardoor de kleur met het blote oog niet waar te nemen is.

Carat - gewicht

Het gewicht van een diamant wordt gemeten in karaat. Een karaat wordt onderverdeeld in 100 puntjes. Een diamant van 10 puntjes weegt bijvoorbeeld 0.10 karaat. Wel kan het zijn dat een grotere steen al snel waardevoller lijkt, maar zonder de andere 3 C’s is hier nog niets over te zeggen.

Cut - slijpsel

De slijpkwaliteit van de diamant bepaalt hoeveel licht er wordt teruggekaatst. Wanneer een diamant perfect geslepen is, zal hij heel mooi schitteren en glinsteren, omdat het diamant al het invallend licht weerkaatst.

Verwar het slijpsel echter niet met de slijpvorm. De slijpvorm zegt namelijk niets over de kwaliteit, maar puur over de vorm die de diamant heeft meegekregen.

Bekijk onze fairtrade diamanten

Bij Rensini wordt er goed gelet op de kwaliteit van onze fairtrade diamanten. Meer weten over Rensini? Bekijk dan de homepage van Rensini of neem een kijkje tussen al onze juwelen met diamanten.