Veelgestelde vragen

Wanneer je een Rensini sieraad online koopt, ontvang je de levering binnen 5 à 8 werkdagen. Dit geldt voor Nederland en de meeste Europese landen. Wil je de bestelling buiten Europa laten leveren? Dan kun je de bestelling tussen de 5 à 14 werkdagen verwachten. Indien je een Rensini sieraad op maat bestelt (gepersonaliseerd), moet je rekenen op 4 werkweken. Na de betaling van je online aankoop, starten wij meteen met het productieproces. Elk sieraad wordt bij ons in het atelier met de hand gemaakt. Wanneer je het juweel bij ons online bestelt, zorgt onze goudsmid ervoor dat elk detail klopt en dat het juweel van de hoogste kwaliteit is.

Tevens zorgen wij voor een veilige en verzekerde zending tot het moment dat je aftekent bij ontvangst op het afleveradres.

Liever het juweel met eigen ogen bekijken? Dan kun je langskomen bij ons atelier in Oud-Beijerland of bij een van onze 35 verkooppunten. 

Vandaag de dag wordt meer en meer online gekocht. Van boeken tot wasmachines, van galajurken tot keukenrobots. Alles is wel ergens in een webshop te vinden. Waarom dan ook geen diamanten juwelen? Het is veilig, snel en er is een uitgebreid aanbod waar je uit kunt kiezen. Daarnaast wordt de bestelling verzekerd verzonden. Vanaf het moment dat je de bestelling geplaatst hebt, houden wij je op de hoogte. 

1. Enkele cruciale algemene principes

RENSINI biedt enkel 100% natuurlijke diamanten aan, dus geen behandelde (bv. qua kleur), artificiële of in helderheid versterkte diamant.

We laten onze diamanten ook alleen certificeren door de drie meest gerenommeerde labo’s ter wereld: GIA, HRD en IGI. En we hanteren een zerotolerancebeleid ten aanzien van conflictdiamanten. We kopen enkel diamanten aan bij de meest gerespecteerde diamantproducenten.

De diamanten die wij selecteren zijn van hoge kwaliteit en bieden de grootste schittering in verhouding tot hun kostprijs. Ze schitteren optimaal, maar we betalen geen extra kostprijs voor zeldzaamheid of prestige.

Concreet gebruiken we bij Rensini diamanten die VS1 of SI1 scoren op de zuiverheidsschaal, die als kleur E of G hebben en die steeds van een zeer goede slijpkwaliteit zijn. Hieronder gaan we dieper op deze kenmerken in.

2. Kleur en zuiverheid

Op dit vlak biedt Rensini twee kwaliteitscombinaties aan:

  • E als kleur – VS1 als zuiverheid
  • G als kleur – SI1 als zuiverheid

Beide combinaties staan garant voor een diamant met een mooie witte kleur zonder gele tint en een grote helderheid. Inclusies in een VS1 diamant zijn niet zichtbaar met het blote oog. Bij een SI1 diamant zijn de inclusies mogelijk zichtbaar met het blote oog, maar enkel onder goede omstandigheden.

De eerste combinatie (E-VS1) zal nog net iets meer schitteren dan de tweede, door het kleine verschil in kleur en zuiverheid.

3. Slijpkwaliteit

In verband met de slijpkwaliteit kunnen we verschillende parameters onderscheiden, afhankelijk van de vorm van de diamant:

Ronde diamanten

De slijpkwaliteit van deze edelstenen wordt op drie parameters beoordeeld:

  • Cut
  • Polish
  • Symmetry

Bij onze geselecteerde ronde diamanten behaalt de Cut altijd minstens een VG-score (Very Good). Dit is voor ons de minimumwaarde: je ontvangt dus mogelijk een hogere kwaliteit, bijvoorbeeld een EX Cut. Voor Polish & Symmetry ontvang je minimaal 1 x VG en 1 x G. In de meeste gevallen zelfs 2 x VG of beter

Andere vormen (princess, ovaal, cushion enzovoort)

Bij alle andere vormen (uitgezonderd ronde diamanten) wordt de slijpkwaliteit beoordeeld op twee parameters:

  • Polish
  • Symmetry

Voor deze kenmerken ontvang je minimaal 1 x VG en 1 x G. In de meeste gevallen zelfs 2 x VG of beter. Ook dit zijn voor ons echter de minimumwaarden. Het is dus steeds mogelijk dat je een hogere kwaliteit ontvangt, bijvoorbeeld een EX Polish.

Enkel met maximale schittering

We selecteren de diamanten niet alleen op basis van de 4 C’s die je ook op het certificaat ervan vindt, maar oordelen eveneens op basis van het geproduceerde licht. Doordat ons atelier gelegen is in Oud-Beijerland, vlakbij Diamant stad Antwerpen, kunnen we onze edelstenen eerst grondig controleren.

Uiteindelijk kiezen we de diamanten zelfs eerder in functie van het licht dat zij uitstralen, dan volgens het certificaat. We selecteren de diamanten die het meeste schitteren. Met ook meer schittering dan je zou verwachten wanneer je je louter op de theoretische eigenschappen van het certificaat (= de 4 C’s) zou baseren.

De combinatie van onze knowhow, methodiek én het feit dat diamantprijzen in de handel gebaseerd zijn op de 4 C ‘s, zorgt ervoor dat we een maximale prijs-kwaliteitverhouding kunnen aanbieden.

Hoe ontstaat de schittering?

De schittering is het resultaat van het witte licht van een diamant, het gekleurde licht ervan en de beweging van het licht.

Bij het ontwerpen en fabriceren van juwelen worden diamanten op een specifieke manier in een sieraad geplaatst, zodat enkel de tafel (de bovenkant van de diamant) goed zichtbaar is. De onderkant ervan, die eindigt in een punt, kun je normaal gesproken niet zien. Bij een ring bijvoorbeeld verdwijnt deze punt in de ring.

Hierdoor is er enkel lichtinval op de bovenzijde van de steen. Door de specifieke lichtbreking van de diamant en een spiegeleffect, verlaat het licht de edelsteen terug langs de bovenkant, in een waaier van alle kleuren van de regenboog.

Dit proces vindt maximaal plaats indien de diamant optimale verhoudingen heeft en perfect geslepen is. Dit betekent dat alle hoeken en facetten identiek zijn aan die van het wiskundige model van 58 facetten. Alleen als het licht maximaal weerkaatst wordt, komt de diamant ook volledig tot zijn recht. Zo niet, dan gaat het licht verloren of verdwijnt het door een andere hoek van de diamant.

Het spreekt voor zich dat het slijpproces dan ook een heel moeilijke, riskante en tijdrovende procedure is. Dit wordt nog bemoeilijkt doordat de groeinerven van een diamant niet zichtbaar zijn. Het slijpen kan daardoor niet geautomatiseerd worden, behalve misschien door deze slijprobot, en gebeurt dus nog met de hand. Dit vereist vele jaren vakmanschap.

Onze juwelen kunnen alle formaten (van de kleinste tot de grootste) en vormen van diamanten bevatten: rond, vierkant (princess), peer (teardrop) en nog vele anderen, op aanvraag.

De kwaliteit van een diamant

De kwaliteit van een diamant beoordeel je aan de hand van de vier C’s:

1. Cut (slijpvorm)

Een ruwe diamant kan niet als sieraad dienen. Daarom wordt het materiaal geslepen. De meest bekende slijpvorm is de briljant met 57 facetten. Andere veelvoorkomende slijpvormen zijn: marquise, pendeloque, emerald en baguette. De slijpvorm is bepalend voor de schittering van de diamant.

2. Colour (kleur)

Diamanten komen voor in verschillende kleuren. Een kleurloze of puur witte diamant heeft de beste prismawerking. Dit betekent dat de diamant het licht vlekkeloos doorlaat, waardoor een zuivere regenboog ontstaat.

3. Clarity (zuiverheid)

Een diamant is een natuurproduct. Het is daarom goed mogelijk dat er andere stukjes materiaal of onzuiverheden in zitten. Dit is met het blote oog niet zichtbaar. Je kunt de zuiverheid het beste laten beoordelen door een vakman bij een tienvoudige vergroting onder normaal licht. Hoe zuiverder de diamant, hoe hoger de waarde.

4. Caratweight (karaatgewicht)

De waarde van diamanten wordt niet uitgedrukt in grootte, maar in karaatgewicht. Eén karaat is 0,2 gram. Grootte speelt hierbij ook een rol: één grote diamant van 2 karaat is meer waard dan 2 losse diamanten van 1 karaat.